Gastronomické zariadenie, Zmrzlináreň - 6 března 2020

Zmrzlinářské vybavení

Vybavení pro zmrzlinové vozy a stánky může být různé. Záleží na situaci, ve které se daný stánek nachází. Dále je to odvislé od primárně nabízeného produktu. Můžeme nabízet buď kopečkovou nebo točenou zmrzlinu. To nám dává mnoho možností a sestavení jednotlivých přístrojů. Pokud chceme nabízet kopečkovou zmrzlinu tak se nám jistě budou hodit různé výrobníky kopečkové zmrzliny. Někdy stačí jeden, jindy je nutné jich mít víc. Záleží hlavně na počtu druhů zmrzliny, které chceme nabízet. Pokud ale nabízíme točenou zmrzlinu, stačí nám jeden výrobník točené zmrzliny, který je zároveň kombinovaný s jejím výdejem. Prostě to točíme přímo z výrobníku do kornoutu. Jsou opravdu veliké, protože musí vyrobit hromadu zmrzliny, která se prodává zákazníkům. Nevýhodou výrobníků točené zmrzliny je ale to, že mohou vyrobit pouze dvě příchutě najednou. Mají ale tři výstupy. Jeden je na jednu příchuť, druhý je na druhou a třetí, který bývá uprostřed je na míchanou zmrzlinu z našich dvou příchutí. Tyto výdejové otvory se otevírají pomocí pák, které jsou na ně namontované. 

Výrobníky kopečkové zmrzliny bývají většinou v zákulisí.

Tyto výrobníky jsou vždy v cukrárnách stejně jako výrobníky ledu někde ukryté. Většinou jsou to hranaté a nevzhledné přístroje, které by kazili estetický dojem dané cukrárny nebo stánku. Mohou být také implementovány dolů pod pult. To mají s výrobníky ledu také společné. Jejich velikost není až tak důležitá. Jsou schopné vyrobit několik příchutí. Není to ale zároveň. Nejprve se musí vyrobit jedna a potom nějaká další. Mezi jednotlivými výrobními cykly je nutné výrobníky kopečkové zmrzliny vypláchnout od předchozích příchutí. Není totiž v našem zájmu příchutě kombinovat. Pokud ale nechceme čekat na jednotlivé příchutě tak musíme zakoupit výrobníků víc. Řada cukráren jich mívá i pět. Jejich provoz je mnohdy omezen pouze na dobu po zavíračce. V tuto dobu se nám totiž do výroby zmrzliny nebudou plést zákazníci. Po vyrobení dostatečného množství zmrzliny ji uchováme v lednici nebo mrazáku. Následně ji dáme do pultu pro zákazníky a můžeme začít prodávat. Patří tedy mezi velice základní zmrzlinářské vybavení.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright 2024 | Theme By WPHobby. Proudly powered by WordPress